vrijdag 28 september 2012

Canadees Vermenigvuldigen

Canadees vermenigvuldigen is een erg leuk spel om het vermenigvuldigen en delen bij de kinderen te motiveren. De kinderen krijgen per tweetal onderstaand vel, 4 pionnen in twee verschillende kleuren en 2 verschillende kleurpotloden.

Laat de kinderen nu kiezen wie er begint. Degene die begint zet de twee pionnen van zijn kleur op twee vakjes onderaan (1-9), bijvoorbeeld op 2 en 9. Ze maken de keersom, 2 x 9 = 18. Dit vakje kleurt diegene in zijn kleur. Dan zet de ander zijn twee pionnen op twee cijfers. Dit mag niet op een vakje waar al een pion van de ander op staat! Hij zet hem bijvoorbeeld op 3 en 4. 3 x 4 = 12 dus hij kleurt 12 in zijn kleur. Nu begint het spel echt, want ombeurten mogen ze 1 pion verzetten. Ze moeten proberen om 4 op een rij te krijgen door middel van de keersom. Speler 1 zet nu bijvoorbeeld de pion die op de 9 stond op de 8 en kleur 2 x 8 = 16 in. 
Een speler mag wel twee van zijn eigen pionnen op het zelfde vakje zetten (bijvoorbeeld 2 x 2). 
Wanneer de andere speler ziet dat de een bijna 4 op een rij heeft, mag hij natuurlijk ook gaan blokkeren door zelf een keersom in deze rij te maken zoals hiernaast. 

Als de kinderen 4 op een rij hebben, kan het spel gewoon verder gaan (laat ze bijvoorbeeld een score bij houden) of ze beginnen opnieuw. 
Dit spel is prima als tussendoorspel of als opwarmer. Veel rekenplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten