maandag 27 augustus 2012

Het digiboard



Het digiboard. Het prachtige licht-in-het-donker-gevende-ook-als-beamer-dienende-krijtbord. 

Dit is geen citaat, maar wel een zin die door veel mensen waarschijnlijk gedacht wordt. Een digiboard hoort in de klas en je kunt er filmpjes en plaatjes op kijken, maar je kunt er ook op schrijven. Oftewel, een beamer en een krijtbord in één. That's it.
Of toch niet?

Wat veel mensen niet in de gaten hebben, is dat het digiboard meer is dan dat. Met het digiboard beschik je over de mogelijkheid om lesstof interactief te maken. Je kunt iets spannend maken, dingen laten verdwijnen en weer laten verschijnen. Allemaal trucs die je met een gewoon krijtbord niet kan. 

In deze blog krijgen jullie een kleine introductie in de grote digitale digibordwereld en de wonderen die zich daarin afspelen. 

In veel scholen hangt al een digiboard in elke klas. Deze kunnen verschillen van Activ-boards tot SMARTboards tot bordWIJS en verder. Ze hebben allemaal één grote overeenkomst en dat is dat ze door kinderen te gebruiken zijn. En dus ook door ons, met wat meer training. 

Kunt u zich niet meer herinneren dat u het geweldig vond om iets op het bord te komen schrijven? Ik namelijk wel. Ik vond het heerlijk om heel even dat moment voor de klas te staan, dat krijtje vast te pakken en het (hopelijk) goede antwoord op te schrijven. Schrijven, en daar bleef het vaak bij. 
Met een digiboard kun je kinderen veel meer laten doen dan schrijven. Je kunt ze plaatjes laten verschuiven, lesdoelen zichtbaar laten maken, op zichzelf laten reflecteren door simpelweg hun naam naar het passende vak te schuiven et cetera. En ook nu nog vinden de kinderen het heerlijk.
Een simpel voorbeeld is het volgende:

U laat een aantal kinderen na de les of aan het einde van de dag hun naam verslepen naar het juiste vak. Veel kinderen zijn ook goed in het verwoorden van het "waarom". Dit is een onwijs simpel bestand, gemaakt in Paint overigens omdat ik helaas geen digiboard-software op mijn computer thuis heb, maar dit werkt in de digiboard-softwares die ik gezien heb ook gewoon goed. Kinderen visualiseren op deze manier hun eigen gedrag. 

Dit is één van de vele zelf te maken manieren om interactief met het digiboard om te gaan. Er zullen er zeker meer volgen, maar dit zal ik proberen via echte software te doen zo gauw ik hier beschikking over heb. Instructies komen er dan zeker ook bij. 

Een site waarvan veel tools gehaald kunnen worden die in de klas inzetbaar zijn is de yurls van Linda Humme. Hier kun je zoeken op onderwerp, of, wanneer je verder naar beneden scrollt, zie je nog wat afbeeldingen van handige links en leuke plaatjes, zoals deze: 
Ook weer superhandig te gebruiken om met de leerlingen te reflecteren. 
Op deze site staan ook tools zoals de time timer.
Kortom, er is onwijs veel te doen met het smartboard en het geeft enorm leuke vernieuwingen die in klassen toepasbaar zijn.

Meer informatie volgt snel!

Groetjes, Nandy


2 opmerkingen: